NAPAJALNIK ZA LED TRAK - KAKO IZBRATI PRAVEGA IN KAKO IZRAČUNATI KATEREGA POTREBUJETE

Predvidevajmo , da ste pravi LED trak že izbrali in zdaj potrebujete še napajalnik za LED trak, da bo le ta dobil pravo energijo za svoje delovanje. Verjetno so podatki in izrazi, kot so Watt, Amper, napetost AC DC, Volt…, za nekatere španska vas, ampak brez skrbi. Po prebranem članku do konca se bo slika o napajalnikih za LED trakove zbistrila in boste znali sami izračunati in izbrati svoj napajalnik za izbrani LED trak.

KAJ OZNAČUJE ENOTA WATT IN KAKO IZRAČUNAMO POTREBNO WATT-AŽO

Enota Watt označuje moč oz. porabo LED traku za svoje delovanje.  Ponavadi je pri LED trakovih podan podatek moč Watt-ov na tekoči meter LED traku. Zakaj je to pomembno? Ker se velikokrat pri montaži LED trakovi režejo ali povezujejo v daljše linije, je potrebno izračunati za koliko metrov LED traku bomo potrebovali napajalnik za LED trak.

Napajalnik za LED trak deluje po principu zagotavljanja zadostne energije in sam LED trak si vzame energije, kolikor jo potrebuje za svoje delovanje, tako da napajalnik za LED trak ne dostavlja vse razpoložljive energije pod prisilo v LED trak. Zato je dobro znati izračunati koliko moči LED trak potrebuje in da na podlagi tega podatka izberemo pravi napajalnik za LED trak. Z dobrim izračunom se izognemo napakam na delovanju LED traku in nepotrebnem trošenju denarja za premočne napajalnike za LED trak.

Izračun koliko močen napajalnik za LED trak potrebujete je pa sila enostaven.

PRIMER:

Ste se odločili, da bi radi zmontirali 5m LED traku, ki ima moč 10W/m in zdaj potrebujete še napajalnik za LED trak. Enostavno pomnožimo metražo LED traku z močjo LED traku na tekoči meter.

RAČUN: 5m X 10W = 50W

Na dobljeno številko moramo dodati še 20%, da pustimo napajalniku za LED trak še malo maneverskega prostora za boljše delovanje.

RAČUN: 5m X 10W = 50w + 20% = 60W

Pridemo do zaključka, da bomo za 5m LED traku z močjo 10W/m, potrebovali vsaj 60W napajalnik za LED trak oz. najboljši približek tej moči, vendar nikoli manjšo moč, vedno raje kaj več.

Spodaj je še formula v katero lahko enostavno vstavljate številke izbranih LED trakov da si lahko izberete pravi napajalnik za LED trak.

FORMULA: W/tekoči meter x število metrov + 20% = moč napajalnika v W

KAJ OZNAČUJE ENOTA AMPER?

Enota amper označuje el. tok skozi porabnik, v našem primeru se bomo osredotočili na LED trak. Najpomembnejša informacija pri tej enoti je ta, da se el. tok zmanjšuje z dolžino LED traku, ker vsaka dioda si vzame nekaj “elektrike” za svoje svetenje in če so linije predolge se lahko zgodi, da bo LED trak proti koncu svoje dolžine vse slabše svetil, oz. ne bo enakomerna osvetlitev po celotni dolžini.

 Zato ni priporočljivo zaporedno vezati več kot 5m LED traku oz. se lahko malo pogoljufa za kak dodaten meter, ampak je potem potrebno vračunati tudi močnejši napajalnik za LED trak po zgornji formuli. Če pa vseeno želimo imeti daljše linije LED traku se tudi lahko naredi z vzporedno vezavo oz. z dodajanjem amplifier-jev oz. ojačevalcev toka.

POZOR!!! PRI VZPOREDNI VEZAVI LED TRAKOV NA NAPAJALNIK ZA LED TRAK MORATE SEŠTETI MOČI OBEH LED TRAKOV.
 
PRIMER: želimo zmontirati 2 linije LED trakov dolge 5m in z močjo 10W na tekoči meter na 1 napajalnik za LED trak. Kot     smo že videli v primeru izračuna moči v Watt-ih bomo za tak LED trak potrebovali 60W napajalnik. Če pa želimo zmontirati 2 LED traka na 1 napajalnik, je potrebno sešteti moči obeh LED trakov in jima prišteti 20%.
 
RAČUN: 5m X 10W/m X 2 = 100W + 20% = 120W
 
Se pravi bomo za napajanje obeh LED trakov pri vzporedni vezavi potrebovali 120W napajalnik za LED trak.
Dobro je še vedeti, da so napajalniki za LED trak že prilagojeni z el. tokom glede na moč napajalnika tako, da je načeloma potrebno preračunati samo moč napajalnika po formuli iz prejšnje rubrike in se el. tok v Amperih sorazmerno dviga in spušča. Vseeno bomo pa izračunali tudi potreben el. tok v Amperih, da vidite od kod pridejo te številke.

Kako pravilno izračunamo potreben tok (A – amper), ki ga potrebujemo pri napajanju LED traku? Moč v W – wattih na tekoči meter pomnožimo s številom metrov LED traku, ki ga želimo montirati in nato delimo z napetostjo led traku (DC 12V ali DC 24V). PRIMER: imamo 5 metrov led traku z močjo 10W na meter. Pomnožimo 10W x 5m in dobimo številko 50, ki jo delimo z napetostjo. 50÷ DC 24 = 2,1A. Potrebovali bomo vsaj 2,1A tok, da bo led trak deloval v optimalnih pogojih.

Povzetek pri izbiri napajalnika: za 5 metrov LED traku z močjo 10W, ki deluje na DC 24V, bomo potrebovali napajalnik z močjo 50W, tok 2,1A in napetostjo 24V oz. najboljši približek pri moči in toku. NE POZABIMO PRIŠTETI  20% NA MOČ V WATTIH (ponavadi se bo tudi tok A dvigal vzporedno z močjo v W).

FORMULA: W/tekoči meter x število metrov ÷ napetost DC = tok A

POMEMBNOST IP ZAŠČITE PRI NAPAJALNIKIH ZA LED TRAKOVE

O IP zaščiti je napisan članek ki, si ga lahko preberete tukaj. IP zaščita nima nobenega vpliva na samo delovanje napajalnika za LED trak, je pa pomemben podatek glede tega, kam se bo namestil napajalnik. ali bo izpostavljen vremenskim pogojem ali pa bo v suhem in toplem prostoru.

Primer, kako izgleda napajalnik z IP67 zaščito, IP44 zaščito ter IP20 zaščito.

NAPAJALNIK ZA LED TRAK ALI PRETVORNIK? KAJ JE PRAV?

Če rečemo eno ali drugo bo večina ljudi vedela in mislila na isto napravo. Beseda pretvornik se je med ljudmi prijela zaradi še ene pomembne naloge ki, jo opravlja napajalnik za LED trak in sicer, da pretvarja visokonapetostno elektriko AC 240V v nizkonapetostno DC 12V ali DC 24V, kar jo potrebuje LED trak za svoje delovanje.

Pri teh podatkih moramo biti ekstremno pozorni, saj v primeru, da napajalnik za LED trak in sam LED trak ne delujeta na enaki napetosti potem LED trak ali ne bo svetil ali pa bo pregorel.

POVZETEK
Naslednjič ko vidite napis: NAPAJALNIK ZA LED TRAK DC 12V 120W 10A IP20 to ne bodo več samo nerazumljivi hieroglifi, ampak bodo podatki dobili svoj pomen.
 

V naši spletni trgovini lumin.si se bomo vedno trudili, da so pri LED trakovih že predlagani primerni napajalniki, da vam jih ne bo treba iskati in preračunavati na dolgo in široko. Tako boste imeli vse na dosegu enega klika. Primer LED traku, ki ima predlagan napajalnik za LED trak si lahko ogledate tukaj.

Če boste potrebovali pomoč pri izbiri LED trakov in napajalnikov za LED trakove me lahko vedno, brez zadržkov in preprosto vprašate preko obrazca tukaj in bomo skupaj našli pravo rešitev za vas.

Najlepša hvala za Vaš čas za branje ?

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.