6 NASVETOV ZA IZBIRO PRAVILNE OSVETLJAVE

Ko se odločamo za nakup nekega novega izdelka, se nam lahko zgodi da smo z vseh strani »bombardirani« z raznimi informacijami in izdelki, ki nam povzročijo še večjo zmešnjavo v glavi kaj in kako naprej. Zato smo pri lumin.si za vas pripravili 6 nasvetov za nakup LED svetil.

Za nakup led svetil si zastavimo osnovna vprašanja:

  1. Kakšen način montaže je pravi za nas?
  2. Kje bo svetilo nameščeno?
  3. Pomen izrazov “lumen” in “lux.”
  4. Kako izračunamo koliko svetlobe in obenem svetil potrebujemo za izbran prostor?
  5. Kakšno barvo svetlobe naj izberem za posamezen prostor?
  6. Kakšno obliko luči naj izberem?

Kakšen način motaže je pravi za nas?

Na način montaže LED svetil je potrebno pomisliti že ob samem načrtovanju in gradnji prostora, kajti kasnejša odločitev nam lahk prinese veliko nepotrebnega dela. Če pa imamo že obstoječo električno napeljavo, se odločimo glede na možnosti, ki jih imamo oz. ali smo pripravljeni predelovati električno napeljavo in montažne površine. Najbolj pogosti načini montaže so vgradni, nadometni ali prostostoječi. Poleg teh imamo možnost izbire še visečih lestencev, montaža na vodila (najbolj prav pridejo v raznih lokalih) itn…

Pri vgradnem načinu montaže je največja pridobitev, da so svetila poravnana s površino, bodisi na stropih ali stenah. Včasih je za nakup led svetil vgradne opcije bila glavna bojazen: “kaj potem, ko vgradna luč enkrat preneha delovati in si jaz zaželim manjšo ali večjo svetilko pa moram predelovati vgradno luknjo, kar je lahko zelo moreče?” Dandanes imamo, tudi v naši spletni trgovini možnost izbire več velikosti in moči vgradnih luči z enako vgradno luknjo.

Za nadometno montažo pa nam trg ponuja največ izbire glede oblik, velikosti, moči, svetilnosti in funkcionalnosti LED svetil, obenem pa je tudi sama priprava na montažo najbolj enostavna, saj je potrebno do mesta montaže le pripeljati električni kabel. Pri nadometnem načinu montaže niso potrebne izvrtine.

Prostostoječa svetila so ponavadi namizna svetila, ki jih lahko poljubno prestavljamo kjer jih potrebujemo.

Kje bo svetilo nameščeno?

Pri nakupu LED svetil je zelo pomembno tudi vprašanje, kje bo svetilo nameščeno, saj je od tega odvisno tudi kako IP zaščito bomo izbrali. IP zaščita pa opisuje odpornost svetil na vlago, vodo in trde delce, kot so prah in insekti. Bolj ko je svetilo izpostavljeno vremenskim vplivom, višja mora biti IP zaščita, da bo svetilo normalno delovalo.
Glede na ponudbo in možnosti lokacij montaže je izbira neomejena, sploh če še improviziramo. Samo za občutek kam vse se lahko namestijo LED svetila sta podana 2 primera – svetila se lahko namestijo recimo tudi v omare, kjer nimamo elektrike. Tu pridejo v poštev baterijske varijante, lahko se zmontirajo pod posteljo s senzorjem itn…

Pomen izrazov “lumen” in “lux.”

 Ta 2 izraza bosta bolj podrobno obrazložena v naslednji točki, pomembno je pa, da vemo kaj je razlika med tema pojmoma.

Lumen= izhodna svetilnost iz svetilk

Lux= intenziteta svetlobe razpršene po prostoru

Kako izračunamo koliko svetlobe in obenem svetil potrebujemo za izbran prostor?

Pri nakupu LED svetil je večna dilema, koliko svetil moramo kupiti, da bo zadovoljilo naše potrebe in da bo prostor dovolj in pravilno osvetljen. Zato smo za vas pripravili formulo da vam olajša izbiro.

Ko se enkrat odločimo, kateri prostor želimo razsvetliti, se na podlagi tega odločimo koliko lux potrebujemo in nato preračunamo, glede na izbrane svetilke, koliko kosov jih potrebujemo. Za primer je podana tabela s primernimi lux-i za določene prostore.

100lux= potrebujemo za prehodne prostore kot so: dvigalo,podhodi, hodniki, stopnišča…. To je ravno dovolj svetlobe da vidimo, kod hodimo, da se ne poškodujemo, ampak pod to svetlobo ne moremo nič delati,
ustvarjati…

150lux= je priporočena svetloba za počivalne prostore (spalnice…)

200lux= primerno za veže, kletne prostore in je tudi minimum osvetljenosti za restavracijske prostore, kjer obedujemo.

300lux= primerno za prostore kjer kaj sestavljamo, kot so mizarske delavnice, varilne delavnice, cnc obrati….

500lux= je minimum osvetljenosti za trgovine in pisarne, prostori kjer moramo veliko delati na računalniku, beremo….

500lux je primerno za večino prostorov kjer se opravlja kaka pridobitna dejavnost, vendar obstajajo tudi posebni primeri kjer potrebujemo več lux in kjer že sama dejavnost zahteva postavitev več svetilk ne glede na višek lux. To so naprimer ličarske delavnice, delavnice za avtodetailing…. Kjer se žargonsko reče, da »svetlobe ni nikoli dovolj« ampak
to seveda pomeni, da taki primeri potrebujejo odsev same svetilke v obdelovancu

Torej kako izračunamo koliko luči potrebujemo glede na zahteve prostora:

Vzemimo za primer da hočemo osvetliti mizarsko delavnico veliko 100m2. Kot opisano v taki delavnici potrebujemo 300 lux svetilnosti.

Račun: 300 lux  x  100m2  =  30.000 lumen

Se pravi da potrebujemo za osvetlitev delavnice 30.000 lumen. Če ima posamezna luč svetilnost v lumnih 3000lumen pomeni, da moramo prej pridobljeno številko 30.000 deliti s svetilnostjo posamezne luči 3.000.

RAČUN:  30.000lm  :   3000lm  =  10

Tukaj se pokaže da bomo za osvetlitev takega prostora s tako dejavnostjo potrebovali 10 kosov luči z močjo 3000 lumen, seveda vse ob predpostavki, da se same luči simetrično in smiselno montirajo.

Za več informacij in pomoč nas lahko vedno kontaktirate na info@lumin.si

Kakšno barvo svetlobe naj izberem za posamezen prostor?

Najprej je treba vedeti, da se barva svetlobe meri v Kelvinih, kar označuje hladnost ali toplino barve. Poznamo različne odtenke bele barve svetlobe od 2000K pa vse do 7000K. Kar je manjša številka je barva bolj topla (rumenkasta) in nato prehaja proti hladni 6000K, 7000K (bela proti modrikasti). Barva svetlobe 4000K je najbolj podobna sončni svetlobi.

Poznamo pa tudi RGB sistem, ki ima osnovne 3 barve Red (rdeča), Green (zelena), Blue (modra), od tod tudi oznaka RGB. Z mešanjem teh barv pa dobimo različne odtenke kot so vijolična, roza, oranžna, turkizna….

Ko se vprašamo kakšno barvo naj izberem zase, je na koncu koncev najbolj odvisno od nas samih in tudi od prostora kamor luči montiramo. Naj bo kot neko vodilo, da v tople bivalne prostore montiramo tople barve, v delavniške ali prehodne prostore pa najbolj prav pride bela barva.

Če pa smo vseeno malo neodločni glede izbire barv pa nam trg
ponuja odlično rešitev. Namreč obstajajo luči, ki imajo možnost menjavanja barv, kot tudi
zatemnitve in to vse z daljinskim upravljalnikom ali preko vgrajenih stikal. Tako si lahko
spreminjamo barvo in intenziteto svetlobe v prostoru, glede na naše
razpoloženje in počutje.

Kakšno obliko luči naj izberem?

Ko smo se že odločili za način in lokacijo montaže, ko smo si preračunali koliko svetil potrebujemo za osvetlitev izbranega prostora, ko smo izbrali barvo svetlobe, je potem vse samo še stvar okusa. Ne smemo pozabiti še na LED trakove in opremo, ki nam še dodatno lahko povzročajo sladke skrbi.

IZBIRA NA TRGU IN DOMIŠLJIJA POTEM NIMATA MEJA!
 
Za nakup LED svetil in pomoč pri izbiri, smo vedno radi na voljo preko.

Vaš lumin.si

Comments (0)

No comments at this moment
Product added to wishlist
Product added to compare.