KAKO IZBRATI LED TRAK??? 6 VODIL ZA PRAVO IZBIRO

by | 30 Mar, 2022 | Lumin.si

 

 

KAJ NAJ NAREDIM Z LED TRAKOM???

Kaj bi naj domači mojstrovalec ali profesionalec naredil z LED trakom? Dostikrat imamo ideje: kako bi bilo lepo če bi osvetlil tisto poličko; rad bi si osvetlil dovoz na dvorišče, ko se pripeljem z avtom iz službe, da mi dom pokaže, da me je vesel, kakor se jaz njega veselim po napornem dnevu; rad bi si pod nadstreškom uredil osvetljavo, da bom lahko s prijatelji brezskrbno posedal dolgo v noč na svoje proste dni; rad bi si v dnevni sobi uredil osvetljavo tako, da si jo lahko prilagajam svojemu razpoloženju in še in še in še…

Kolikor imamo lahko idej, kam bi vse lahko postavili LED trak, je še enkrat toliko rešitev. Vse zgoraj naštete in še mnogo ostalih idej se lahko izvaja v kombinaciji s prižigom na navadno stikalo, lahko s stikalom na zamah, lahko na senzor gibanja, z govornim ukazom, upravljanjem preko aplikacije na telefonu…

Kot vidite imamo pri LED trakovih neomejeno izbiro in prednosti, ki jih pri že izdelanih LED svetilih ni, saj jih lahko usmerjate, zvijate, se odločate o pravi zaščiti pred vodo, kako se bodo prižigali in ugašali, kakšne funkcije želite od LED traku in si tako vbistvu izdelate sami svojo “luč” ki bo delala tako, kot ste si Vi sami zamislili.

AMPAK KAKO NAJ SI POMAGAM OB POPLAVI LED TRAKOV???

Popolnoma razumljivo. Saj si tudi jaz nisem znal pomagati še pred mnogo leti, ko sem si urejal svoj dom. Me je vse minilo ko nisem poznal vseh pojmov in kam bi ga lahko namontiral, sem se odločil, da poenostavim zadevo in sem zmontiral enostavne stropne luči in vgradne LED luči.

Danes ko pa se “malo” spoznam na LED trakove bi pa moja dnevna soba verjetno bila osvetljena v tem stilu: LED TRAK

 

Vam pa ni potrebno “poenostavljati.” Čeprav tudi LED trakovi niso neka astronomska fizika, ko malo poznate, pojme, da si znate izračunati potrebno svetlobo za svoje prostore in izbrati pravi napajalnik. Vse to boste pa lahko izvedeli in si pomagali s prebiranjem našega bloga in si tako močno skrajšali porabljen čas za izbiro pravih LED trakov.

Lahko pa nas kontaktirate preko obrazca tukaj in vam bomo svetovali pri izbiri in možnostih.

PRI LED TRAKOVIH JE NAJPOMEMBNEJE, DA IMAMO V MISLIH 6 STVARI…

1.  Kaj boste z njim osvetljevali
2. Koliko močnega potrebujete,
3. Koliko metrov ga potrebujete,
4. Izbira pravega napajalnika za LED trak
5. Na kateri lokaciji bo montiran
6. Kako boste zmontirali LED trak, da bo funkcionalen in estetskega videza

Prve 3 točke se med seboj močno prepletajo, a bomo vseeno poskusili opisati vsako točko čim bolj zase.

1. Pomembnost, kaj boste osvetljevali z LED trakom se kaže v tem, ali boste imeli funkcionalno ali ambientno svetlobo.

Za funkcionalno svetlobo velja, da pod njo lahko kaj počnemo, delamo, ustvarjamo, se gibljemo in da ni preveč osenčenih delov prostora. Pomeni, da mora svetilnost zadovoljiti pogoje za vsakodnevna opravila v prostoru in v takem primeru ga boste namestili po stropu, usmerjenega navzdol ali na stene tako, da vam direktno osvetli čim večji del prostora.

Za ambientno svetlobo velja, da je bolj okrasne narave in jo ponavadi uporabljamo za trenutke sproščanja, ob večernih druženjih, da imamo svetlobe ravno dovolj, da se gibamo po prostoru… V tem primeru se ga montira, tako da indirektno oddaja svetlobo, se pravi da se bo svetloba najprej odbila od nekega predmeta (police, stene, stropa…) ali pa montiramo LED trak z manjšo svetilnostjo.

Več o svetilnosti in potrebni svetlobi za določene prostore si lahko preberete tukaj.

2. Koliko močen je LED trak je odvisno od števila LED diod na tekoči meter na traku in sicer jih je lahko 30, 60, 120, 240 kar so najpogostejše številke, imamo pa tudi specialne LED trakove, ki imajo lahko tudi do 700 LED diod na tekoči meter, ter od tipa LED diod in vezja, ki dovoljuje traku višje ali nižje svetilnosti.

Glede na 1. točko se odločite kakšno vrsto svetlobe želite dosežti, potem si na podlagi izračuna dostopnega tukaj, izračunate koliko LUX potrebuje vaš prostor glede na vašo odločitev.

Pri vseh naših LED trakovih je podan podatek koliko svetilnosti dosega posamezen LED trak na tekoči meter, zaradi lažjega izračunavanja potreb. Za primer si lahko tukaj ogledate LED trak z visoko svetilnostjo in LED trak z manjšo svetilnostjo.

3. Najpogosteje bomo dolžino LED traku prilagajali neki zaključeni celoti v prostoru, ne glede na višek ali manjko svetilnosti. Zato je toliko bolj pomembno, da si izračunate, glede na prvi 2 točki, koliko svetlobe dejansko potrebujete in želite ter si na podlagi tega izberete trak z zadostno svetilnostjo.

4. O izbiri pravega napajalnika je spisan en celoten članek na naši strani, pa da ga ne prepisujemo še enkrat si ga lahko preberete tukaj.  🙂

5. Od lokacije montaže je odvisno ali bomo dobili funkcionalno ali ambientno svetlobo, katero IP zaščito bomo potrebovali ter ali bomo lahko pripeljali električni kabel do samega LED traku.

Več o IP zaščitah si lahko preberete tukaj, kjer boste dobili občutek kam boste lahko montirali določene LED trakove in kakšne vrednosti IP zaščite potrebujete.

6. Pa smo končno prišli do najbolj kočljive točke in sicer kako zmontirati LED trak da se ne vidijo kabli, kam umestiti napajalnik, da tudi on ni v napoto in viden….

NAJPOMEMBNEJE JE, DA VESTE, DA SE KONEKTORJI NA NAPAJALNIKIH LAHKO ODREŽEJO IN KABEL “DOŠTUKA” DA IMAMO DOVOLJ DOLŽINE DO LED TRAKU. Primer kako izgleda tak napajalnik:

napajalnik za led trak

ALI IZBEREMO NAPAJALNIK, KI JE BREZ PREDPRIPRAVLJENIH KONEKTORJEV IN TAKO LAHKO ŽE V ŠTARTU DOLOČITE POTREBNO DOLŽINO KABLA. Primer napajalnika brez predpripravljenih konektorjev:

NAPAJALNIK ZA LED TRAK

S tem podatkom zdaj veste, da lahko napajalnik za LED trak umestite tudi v elektro omarico (tisto z varovalkami) in od tam povlečete kabel do željenega mesta. Če LED trak montirate v kuhinjo, potem lahko izkoristite kako omarico za skriti napajalnik, za kable pa obstajajo 2-kanalni alu profil, kot je primer tukaj.

To so primeri kako lahko naredite, če nimate vnaprej pripravljenih dovodov elektrike, da lahko malo improvizirate.

Nekako osnovna formula bi bila pa taka:

Za napajalnik je potrebno narediti (ali najti) omarico (ali nekakšno odprtino), dovolj veliko da se lahko notri namesti napajalnik in kamor se pripelje dovod elektrike. Iz te omarice odpeljete rebrasto cev za kable, do mesta kjer bo začetek LED traku. Iz te rebraste cevi je že možno povezati in izpeljati LED trak.

Ja seveda, je lažje reči kot narediti, se popolnoma strinjam. Ampak, ko bo zadeva enkrat narejena, pa sem prepričan da boste ekstra zadovoljni s svojim delom, trudom in sploh rezultatom, ki vam ga bodo vsi zavidali.

Za vse informacije ali dodatna vprašanja, nas prosim brez zadržkov kontaktirajte preko obrazca: https://lumin.si/kontakt/

 

Comments

0 Comments

Continue reading

RAZLAGA IP ZAŠČITE

RAZLAGA IP ZAŠČITE

IP zaščita pomeni zaščito elektronskih oz. električnih naprav pred trdnimi delci in vodo. Stopnja...

0